• Podcasts:
  -----------------------
  Avond vd PoŽzie
  2007:
  2006:
  2005:
  2004:
  -----------------------
  Kanaljerood
  2004:
  -----------------------
  Dido and AEneas
  2006:
  -----------------------
 • In ontwikkeling:
  Popmeeting
  (Extern)
  -----------------------
 • Welkom op www.Lochem.info

  Podcast pagina

  Podcasting
  Dit is een trendy benaming van het aanbieden van geluidsbestanden in een structuur en opmaak die o.a. voor de IPod geschikt is, maar zich net zo goed leent voor gebruik in combinatie met een willekeurige MP3-speler.
  Deze MP3 bestanden moeten naar de luisteraar toe komen via internet. Ze zijn relatief groot in opslag en dit betekent dat het dataverkeer gereduceerd moet worden omdat de hoeveelheid data ook door mijn provider bijgehouden wordt (en dus door mij betaald moet worden). Daarom heb ik besloten tot het aanbieden op een lagere kwaliteit.
   
  Kwaliteit
  Voor deze download-doeleinden is de kwaliteit van alle opnamen bewust teruggebracht, meestal tot een resolutie van 16 KHz x 16 bit (Stereo). Dit heeft tot gevolg dat de MP3 bestanden goed handelbaar worden omdat ze klein in opslag zijn. Helaas hoor je in sommige opnamen nogal wat 'ringing' (vervorming), vooral bij oudere opnamen. Die zijn dan ook gemaakt met een huis-tuin-keuken MP3 speler van 'hobbykwaliteit'.
   
  Wat heb je nodig om dit te beluisteren?
  De nieuwe versie Internet Explorer (versie 7, alleen voor Windows XP en Vista) ondersteunt nu eindelijk ook Podcasting en RSS. De browsers van Opera en FireFox/Mozilla hadden deze functie al een tijd ingebouwd. Meer uitleg over Feeds, Podcasts, RSS en andere bruikbare software vind je hier.
   
  Windows XP gebruikers hebben dus genoeg aan de nieuwe versie van Internet Explorer (alhoewel dit bij lange na niet het beste of eenvoudigste programma is), mits zij het toegelaten hebben om deze te downloaden en te installeren. Gebruikers van andere Windows versies (98, ME, 2000), computers of besturingssystemen (Apple, Linux) hebben een FeedReader programma nodig, zoals voor Windows hieronder staat beschreven..
   
  Opera one-use
  Voor een snel resultaat bij gebruik van oudere Windows versies heb ik een alternatieve browser (Opera one-use) met ingebouwde feedreader hier ter download beschikbaar. Download dit bestand, sla het op je bureaublad op, klik het daar aan als de download compleet en beŽindigd is.

 • vul in de Opera-zoekbalk in: www.lochem.info
 • kijk onder "Podcasts"
 • kies de editie
 • bij de vraag "Would you like to..." klik je op "Yes".
   
  Aangepaste versie van FeedReader
  XP gebruikers die het niet aandurven om de Windows-updates te laden (waar ook de nieuwe IE7 browser toe behoort) kunnen hier een aangepaste Nederlandse versie van FeedReader downloaden met voorgeprogrammeerde feeds. Deze heeft al enkele aanpassingen aan boord en is vergelijkbaar met de originele FeedReader versie 3.09.
  Klik 2x op de paperclip achter het te downloaden item en de bestanden komen naar je toe, zelfs in een eigen browser!. Het programma is zo ingesteld dat de bestanden naar de map ( C:\FeedReader_Downloads\ ) gestuurd worden maar in het FeedReader programma kan je dat altijd nog wijzigen (bijvoorbeeld rechtstreeks naar je eigen MP3 speler of IPod).
   
  Originele versie van FeedReader
  Op www.feedreader.com staat de originele versie van het FeedReader/RSS programma (ondergetekende is toevallig ook de schrijver van de officiŽle Nederlandse bedieningsinterface van het programma)
  Wil je deze originele FeedReader blijvend op je computer gebruiken (het werkt prima op een XP computer) dan vergt dat iets meer kennis van het programma en werk je als volgt (na hem te hebben gedownload en geÔnstalleerd en opgestart):
   
  Eenmaal geÔnstalleerd, start je nu ook je gewone internetbrowser op (IE, Opera, FireFox, Mozilla o.i.d.) en je
 • vult in die zoekbalk in: www.lochem.info
 • kijkt dan onder "Podcasts"
 • kiest de editie en klikt er met de rechter muisknop op
   
  Kies nu voor
 • "Snelkoppeling kopiŽren" (bij Internet Explorer) of
 • "Copy link address" (bij Opera).
   
  Ga daarna terug naar het reeds geÔnstalleerde FeedReader programma
 • druk op de F3 knop
 • klik op OK
   
  Dit gaat overigens ook zo bij elke Šndere toe te voegen feed.
   
  CD branden?
  Haal eerst alle bestanden op (= downloaden) die op de CD moeten worden gebrand.
  Je weet nu waar ze staan als je de aangepaste FeedReader gebruikt, ( C:\Feedreader_Downloads\ ), hier dus.
   
  Als alternatief kan je de 'gewone' Windows werkwijze ook hanteren:
  Windows gebruikers klikken met de rechter muisknop op de link naar het mp3 bestand, een context menu verschijnt, kies daarin op:
 • "Doel opslaan als..." (bij Internet Explorer 7.0 of hoger) of
 • "Save target as..." (bij Opera)
  en sla het bestand op op een handige plaats.
   
  Als alle benodigde bestanden binnen zijn, brand ze dan m.b.v. de Mediaspeler op een CD door ze ťťn voor ťťn (let op de nummering) in het venster van de Mediaspeler (of een ander brandprogramma) te slepen. Laat deze daarna een AUDIO CD voor u branden.

   
   
  Alle links nog 1x op een rijtje:
 • Uitleg over RSS / XML en feeds
 • Originele FeedReader pagina
 • Onze aangepaste FeedReader (met vooringestelde feeds en downloadmap)
 • Originele Opera (= een alternatieve Internet browser)
 • Een aangepaste versie van Opera (met ingebouwde Feedreader, slaat geen wijzigingen of historie op, ook vWin98!)
 • Wiki (encyclopedie: wat is Podcast)
 • Downloadmap voor Podcasts die met onze aangepaste FeedReader zijn gedownload: (c:\FeedReader_Downloads\ )
   
  Enthousiast geworden?
  Zoek dan ook eens wat vaker naar die kleine oranje XML blokjes op pagina's. Er kan ook RSS in staan en het kan ook een Podcast icoontje zijn. Gebruik het het juiste programma en experimenteer er eens wat mee. Een wereld gaat open achter zo'n klein plaatje.... Je weet nu hoe het moet!
   
  Met deze beschrijving in 'Jip en Janneke' stijl heb ik getracht om de gebruiker bij te laten blijven in de nieuwe ontwikkelingen op internet, dus... doe er je voordeel mee! Mijn zelfgemaakte podcasts zijn enkel voorbeelden maar mijn kast puilde uit met leuke opnamen, en daar moet je dus wat mee doen! Dit was mijn kans hiervoor... geschoten in open doel...!
  SUCCES!
   
  Deze site is een initiatief van www.Wijkamp.com .

  “Het is niet toegestaan op deze site gepubliceerd materiaal op welke wijze dan ook (commercieel) te gebruiken zonder toestemming van ondergetekende. Gepubliceerd materiaal is van lagere kwaliteit om de hoeveelheid dataverkeer te beperken.”
   
  Erik Wijkamp
 •