|
Welkom op www.Lochem.info
| Kijk hier naar "Kiek", Lochem! |Adresboek 1939 |
Ansichtkaarten, afbeeldingen en reproducties (Oude) ansichtkaarten kijken is leuk, je ziet ze echter steeds minder.
Verzamelaars zijn er veel, ook oude-ansichtkaarten verzamelaars (en oude ansichtkaartenverzamelaars) zijn er nog genoeg, hun verzamelingen zijn vaak niet in te zien voor het 'grote publiek'.
Dus: verzamelingen zat, maar waar? In een la, ingeplakt in een album of 'ergens'op een zolder. Sporadisch duiken die kiekjes nog wel eens op bij de lokale Kringloopwinkel, je weet hoe het gaat... iemand overlijdt en de boel wordt 'opgeruimd'. Om u als kijker nu tóch nog een beetje mee te laten genieten van deze leuke oude afbeeldingen heb ik enkele verzamelingen ingescand. Deze kunnen wél door iedereen bekeken worden...
Astrid Jansen (van Boekhandel Lovink, uitgever van menig ansichtkaart!) had het idee opgevat om er weer eens 'iets leuks' mee te gaan doen en ondergetekende had zijn organisatie van de "Schoolfoto's" (zie boven) nog op orde. Dus even enkele woorden loslaten in een groep is voldoende voor weer een nieuw hoofdstuk op deze site. Bij het scannen en inventariseren word ik geholpen door Iris Webbink, we zullen voorlopig nog wel even werk hebben...
Oké, er bestaat ook nog een site van Gelderlandinbeeld.nl maar in het "Kiek", Lochem! album staan toch weer wat unieke kiekjes. De eerste opgaven waren van Rikie en Eddie Oosthof, Dorie en Henny Kers, Anton Rouwenhorst en Dhr. Ribbers.
Binnenkort staat hier meer verzameld materiaal, ook van anderen, en wij doen het zoals het hoort: naamsvermelding bij de afbeelding. Niet voor de 'heb' maar voor de 'kijk'.
De Lochemse middenstand in 1939
Ik kreeg een kopie van een adresboekje in handen uit de verzameling van Dhr. G. Ribbers, een uitgave uit 1939. Dit boekje staat vol met advertenties van de Lochemse, Larense en Barchemse middenstand in 1939. Omdat het mij aangeboden materiaal al een kopie van een kopie was, zijn de hiervan gemaakte scans ook niet optimaal. Hier geldt opnieuw: het gaat hier niet om de "heb" maar om de "kijk". De rechten van uitgave liggen bij de toenmalige uitgever en de verzameling heb ik geleend. De bruikbare scans zijn geinventariseerd en vindt u nu ook bij "Kiek", Lochem! in het Adresboek 1939
Via Mevr. D. de Greef ontving ik een deel van het programmaboekje 'Lochem 700 jaar stad' (1933) waar ook enkele advertenties in staan die wel leuk zijn om (weer) eens te zien.
De Verzamelaars... De echte verzamelaars vinden het natuurlijk allemaal maar niks... - Computerscans met rechte randjes. - Ook nog eens zonder de originele (kaart)randjes en niet in sepia weergegeven... - Zelfs de achterkant van de kaart is niet gescand!
Klopt! voor wat betreft het eerste, het gaat hier namelijk om herkenning voor het grote publiek, niet om de verzamelwaarde.
Klopt niet! voor wat betreft het tweede, ze zijn (indien in zwart-wit uitgegeven) ook in kleur gescand maar hier niet terug te vinden. Omwille van de herkenbaarheid zijn alle -niet kleuren- afbeeldingen namelijk ook in grijstinten ingescand. Een foto waar ooit koffie overheen gegaan is ziet er in kleur nou eenmaal niet fraai uit, ook verkleurd papier maakt de herkenbaarheid niet beter.
Voor wat betreft het derde: ik ben afhankelijk van materiaal waarvoor mensen soms al generaties lang verzamelen. Mogen zij dan iets unieks in hun bezit hebben? Ik vind van wel! Wij vinden het bekijken van die afbeeldingen zo al leuk genoeg... toch?
Albumsoftware
Het hier gebruikte album-concept is afkomstig van Banan Album, als onderdeel van het programma JAlbum.
Meedoen...?
Wie zijn of haar ansichtkaarten of afbeeldingen ook op deze site wil vertonen neemt even contact op.
Kiek nu maar gauw terug in de tijd... en opnieuw: Veel kijkplezier!
| Kijk hier naar "Kiek", Lochem! |Adresboek 1939 |
Deze site is een initiatief van www.Wijkamp.com .
“Het is niet toegestaan op deze site gepubliceerd materiaal op welke wijze dan ook (commercieel) te gebruiken zonder toestemming van ondergetekende. Gepubliceerd materiaal is van lagere kwaliteit om de hoeveelheid dataverkeer te beperken.” Erik Wijkamp
|